top of page

Waarom dragen

Ben je klaar voor verandering?

Ben je het ook zat om met de kinderwagen door het zand op het strand te zeulen, over de stronken in het bos te rijden of door de smalle winkelpaden te lopen? Heb je je handen nooit vrij, omdat je kindje alleen maar bij je wil zijn of kun je zelf gewoonweg niet genoeg krijgen van je eigen kindje? Dan is dragen wat voor jou! Kijk welk consult bij je past en ik leer je hoe je dit ergonomisch en veilig kan doen! Buiten alle praktische voordelen, heeft het ook nog veel gezondheidsvoordelen voor zowel ouder als kind. Lees hieronder meer. 

Lysign fotografie & vormgeving - Zoingewikkeld 5_edited.jpg

Lieve mama

Wil je even wakker worden? Ik weet dat het moeilijk voor je is om je ogen open te doen, we hebben nog niet zoveel geslapen vannacht. Maar mama, ik heb je eigenlijk even nodig. Het zit namelijk zo, ik voel me wat alleen. Ik lig hier in mijn bed en ik heb het een beetje koud.

Ik wilde eigenlijk niet huilen, dus sorry dat ik dat deed. Ik mis het kloppen van je hart, het suizen van je bloed, de warmte en het eten. Ik mis het rijzen en dalen van je ademhaling, je hand die je beschermend om me heen legde toen ik in je buik zat.

Dus mama, wil je even luisteren? Ik roep je op de enige manier dat mij dat lukt. Ik voel me echt alleen. Ik heb je warmte en je rust even nodig. Ik wil zeker weten dat je er nog bent. Mag ik even bij je liggen, om even je warmte te voelen?

Even een knuffel
Mama, wat is dit fijn. Als ik voel hoe je me vasthoudt en zachtjes wiegt, als ik je ruik en voel, dan voel ik me zo veilig bij je. Ik voel je hand op mijn rug, en mijn oor ligt precies goed bij je hart. Mam, dit is voor mij thuis. Weet je nog toen we altijd samen waren? Toen voelde ik me altijd zo. Soms heb ik heimwee naar die tijd. Het was zo fijn om dichtbij je te zijn. Het lijkt weer even net als vroeger. Ik doe eventjes mijn ogen dicht, oké? Mag ik alsjeblieft nog even bij je liggen om te genieten van je liefde?

 
Ik dommel weg op je borst. Je voelt zo fijn, zo zacht, zo vertrouwd. Er is nergens waar ik beter slapen kan dan hier. Mijn beentjes zijn opgetrokken, net als vroeger, toen ik nog bij je woonde. Ik hoor je hart weer kloppen, en ik beweeg mee op je ademhaling.

Straks leer ik het wel
Mama, je bent de beste plek om te zijn. Ik ben zo blij dat ik telkens weer bij je mag komen. Ik vind het ook vervelend dat ik het niet gewoon vragen kan, maar ik ben heel blij dat je luistert als ik roep.

Straks kan ik er voor jou zijn. Of voor mijn broertjes of zusjes, of vriendjes op school. Je leert me als de beste hoe je goed voor iemand kan zorgen. Je leert me dat je luistert, zelfs als ik het niet vragen kan. Je leert me dat ik veilig ben, zelfs als ik me niet zo voel. Je leert me dat je van me houdt, zelfs als je heel erg moe bent.

En mama, ik hou van jou.

Het volledige verhaal lees je

Het belang van dragen

Het lichaam van een baby is anatomisch gemaakt om gedragen te worden, dit kun je zien aan de stand van de wervelkolom en de reflexen die een kindje laat zien, bijvoorbeeld als je het oppakt (kikkerhouding). Ook zie je dit aan de stand van de heupen. De kop past perfect in de kom als je je kindje in de juiste houding draagt. Ook aan de reflexen waar een kind mee geboren wordt, kun je zien dat wij mensen echte draaglingen zijn, net als de apen. Bij een onverwachte beweging of soms plotseling geluid, spreidt het kindje zijn armpjes en beentjes wijd uit en strekt zijn vingertjes, waarna ze zich vaak daarna vastgrijpen en om je heen sluiten (moro-, handgrijp- en voetgrijpreflex). Verder kan een baby zich volledig ontspannen als het gedragen wordt. Door de stand van de wervelkolom is dit tijdens het plat liggen veel moeilijker!

Anatomie

voordelen 

Huid-op-huid-contact is belangrijk voor een normale hechting en vermindert stress zowel bij jou als je baby. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend, bevordert een goede darmwerking en darmrijping en vermindert het huilen wel met 43% (blijkt uit onderzoek rond de huilpiek van 6 weken). Lichamelijk contact en beweging zijn boodschappen voor nabijheid en geborgenheid. Dragen is een hele mooie manier om dit vaker te doen. Het kindje krijgt ook gevoel voor beweging en verbeterd de fysieke ontwikkeling. Op deze pagina staat het mooie verhaal ' Lieve mama', geschreven vanuit de baby. Een duidelijke vraag naar verlangen naar die nabijheid, zo mooi! 

huid-op-huid

voordelen

verticale houding

Daarnaast kan een verticale houding voor een kindje erg prettig zijn. Denk aan kinderen met een voorkeurshouding en/of een afgeplat hoofdje. Ook de kindjes die veel spugen of (verborgen) reflux hebben, hebben veel baat bij dragen en je verwent ze hier echt niet mee! Juist door veel te dragen geef je die veilige basis en zekerheid aan een kind en zul je zien dat ze juist eerder ook zelf dingen durven te ontdekken en doen!

prikkelverwerking

Kinderen kunnen prikkels nog niet zelf goed reguleren. Zeker baby's niet. Naar mate een kind ouder wordt, ontwikkelen ze skills die ze daarbij helpen (zoals wegkruipen en weglopen van prikkels en emoties uiten door middel van praten). Dragen helpt enorm bij het ontprikkelen en verbetert de mentale ontwikkeling. Bij jou kunnen ze de prikkels verwerken en tot rust komen, zich afsluiten van de omgeving of vanuit een veilige omgeving aan nieuwe prikkels wennen. Ook bij een huiluurtje kan dragen enorm helpen. Of zorg dat je gedurende dag een aantal keer draagt, zodat je kindje zijn prikkels verspreid over de dag kan verwerken en je een huiluurtje misschien wel voorkomt! Ook peuters en zelfs kleuters kunnen hier baad bij hebben. En nee, dat is niet zwaar, daar groeien je spieren in mee en als je kindje groter wordt is wellicht een andere knooptechniek of draagzak meer ondersteunend. En dat maakt het weer wat lichter:).

veilig contact maken 

Als een kindje gedragen wordt, kan het veel makkelijker contacten met anderen leggen (ze kijken immers vanuit ooghoogte met de wereld mee). Als jij met iemand in gesprek bent, kan het kindje naast horen wat de ander zegt, ook liplezen, dit lijkt de spraakontwikkeling goed te doen. Daarnaast als er een situatie/geluid is waar een kindje van schrikt en jij schrikt niet, leert het kindje ook dat er geen gevaar is. Je kindje wordt gerustgesteld door jou stem, warmte, hartslag en geur. Er valt vanuit een draagdoek/zak zoveel meer te leren en te ontdekken. Anderzijds kan een kindje zich ook weer afsluiten van de buitenwereld (en dus prikkels) als daar behoefte aan is door zijn/haar hoofd weer tegen de ouder aan te leggen. 

Ben je al overtuigd dat dragen goed is voor zowel jou als je baby? Ik kan nog wel even doorgaan met voordelen opnoemen...

met de wereld

bottom of page